Hei,
Videresender informasjon fra Gudmund Dalsbø om Oslobolig AS.
Bystyregruppa i Rødt har neste møte 24 januar. Saken skal opp i finansutvalget, og så sannsynligvis i bystyret 16. februar.
mvh Kari
----- Forwarded message from Gudmund A Dalsbø gudmundd@online.no -----
Date: Sat, 15 Jan 2022 21:42:43 +0100 From: Gudmund A Dalsbø gudmundd@online.no To: rg-bolig@list.mork.no Subject: [Rg-bolig] Litt info om Oslobolig AS User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101 Thunderbird/91.5.0
Hei boliggruppa
I februar vil bystyret i Oslo med stor sannsynlighet vedta å opprette aksjeselskapet Oslobolig. Dette er en av de sagnomsuste pilotene i byrådets satsing på den såkalte tredje boligsektor. På meg virker det som et nokså dårlig tiltak, og det bekrefter noe jeg har sagt før – vi bør slutte å snakke om "tredje boligsektor". Det er et altfor upresist begrep. Vi må si konkret hva vi går inn for.
Oslobolig skal altså være et AS, og det skal drives etter forretningsmessige prinsipper. Kommunen skal i første omgang eie 25 prosent av selskapet, mens Obos, Bane Nor Eiendom og utbyggerselskapet NREP skal eie hver sin fjerdedel. Andre aktører ønskes velkommen. Hver av eierne går inn med 50 millioner i egenkapital.
Forretningsideen er å hjelpe folk inn på boligmarkedet. (Det er noe homøopatisk over dette – likt kurerer likt – eller markeds-miseren skal avhjelpes med mer marked.) Folk i denne sammenheng er personer i ei av to definerte målgrupper: a) Førstegangskjøpere med bruttoinntekt under 600.000 kroner. b) Personer som ikke eier annen bolig, med bruttoinntekt under 750.000 kroner. Dette er altså ikke et tiltak for å hjelpe de mest trengende, men et bidrag for dem som ikke klarer egenkapitalkravet ved kjøp. Byrådet mener dette treffer godt på den såkalte sjukepleierindeksen.
Formålet med selskapet er "å øke tilbudet til kjøp ved bruk av boligkjøpsmodeller". Modellen er i første omgang deleie slik Obos prøver ut i dag. Kjøperen kan der – alt etter tilgjengelig egenkapital – kjøpe 50, 60, 70, 80 eller 90 prosent av leiligheta, mens hun leier resten fra Oslobolig til markedsbetingelser. Det er mulig (og absolutt et mål) at kjøperen etter hvert kjøper mer. Dette gjøres til en pris som justeres etter markedsutviklinga, men den kan likevel, etter det jeg skjønner, ikke bli lavere enn utgangsprisen.
Hvor får så Oslobolig tak i de boligene de selger videre på denne måten? Jo, de kjøper dem av forskjellige eiendomsutviklere. Det er bare snakk om nye boliger. Byrådet håper at de kan få kvantumsrabatt ettersom selskapet kjøper flere boliger i slengen. Det kan hende. Men det kan også hende at denne gevinsten spises opp i administrasjonen av Oslobolig. Foreløpig er den visstnok satt bort til Obos. De er vel ikke akkurat kjent for å være den billigste forvalteren.
Ambisjonen er å selge 1000 boliger i løpet 5–7 år, og det er naturligvis hyggelig om 1000 Oslo-familier får seg en trygg og god bolig. Men dette gjør ingen ting med prisene. Det er presisert fra byrådet at en bolig anskaffa på denne måten vil være dyrere enn en bolig kjøpt med egen fullfinansiering. Ja, det er faktisk presisert at det er meninga at det skal være slik. Ingen skal få noe gratis her.
Mye kan sies om byrådets prioritering av tredje sektor-pengene, men jeg stopper der foreløpig. Håper bare inderlig at Rødt markerer seg mot dette.
Mer informasjon i bystyresaken her: https://einnsyn.no/moeteregistrering?id=http%3A%2F%2Fmoetesaksregistrering.e...
En presentasjon fra byrådet kan ses her: https://oslo.kommunetv.no/archive/892, ca 1 time og 35 minutter ute i møtet.
Hilsen Gudmund-